Leif Davidsen
Leif Davidsen, født 1950, er uddannet journalist og en af Danmarks mest populære forfattere. Han har modtaget adskillige priser for sit forfatterskab, som bl.a. omfatter 11 romaner, der er oversat til en lang række sprog. Den seneste bog hedder “Patriarkens hændelige død” (2013).
Leif Davidsen har arbejdet i over 20 år som udenrigsjournalist i Danmarks Radio. Det blev til reportagerejser over det meste af kloden og fire år som korrespondent i Moskva og utallige rejser til Rusland siden. Fra 1999 har han levet som fri forfatter, free lance journalist og foredragsholder. Hans foredrag afspejler hans liv som forfatter og journalist. De efterfølges altid af en debat og spørgerunde, hvor både forfatterskabet og Ruslands aktuelle situation bliver drøftet. Forfatteraftenen tager altid udgangspunkt i den seneste bog. Leif Davidsen har skrevet en lang række romaner foruden faktabøger, en novellesamling og en rejsebog om Rusland. Romanerne er oversat til 19 sprog.
Leif Davidsen foredrag:
Foredrag 1: Steinbecks spøgelse og jagten på en hovedperson
Leif Davidsens nye bog Steinbecks spøgelse. Jagten på en forfatter, Rejseerindringer er en underholdende og underfundig rejse – og erindringsbog i samme form og tone som den meget populære Dostojevskijs sidste rejse. Steinbecks spøgelse bygger på en 13.000 kilometer lang rejse i USA i en camper, som Leif Davidsen foretog sammen med sin kone Ulla i 2012, hvor Barack Obama kæmpede for at blive genvalgt. Med Bruce Springsteen på afspilleren kører ægteparret i hjulsporene på den amerikanske nobelpristager John Steinbeck. I 1960 kørte Steinbeck med sin hund Charley rundt i USA og skildrede sin rejse i bogen På rejse med Charley. Leif Davidsen er mest kendt som manden fra Rusland, mens det nok er mere ukendt, at USA har betydet meget for hans liv og forfatterskab. Som 17-årig rejste Leif Davidsen fra Fyn til USA som udvekslingsstudent. Det var første gang, han kom til udlandet, og rejsen blev et afgørende vendepunkt i hans liv. Den personlige rejsebog rummer også erindringer om barndom og ungdom samt beskrivelser af de amerikanske bøger, film og musik, der har inspireret ham.Steinbecks spøgelse føjer nye og overraskende aspekter til Leif Davidsens forfatterskab, som består af to novellesamlinger og en række romaner, som Davidsen også vil berøre i sit foredrag. Det handler også om arbejdet med romanerne og om jagten på den hovedperson, der altid er udgangspunktet, når han skal begynde på en ny roman. Efter foredraget er der rig lejlighed til at stille spørgsmål.
Foredrag 2: Forfatteraften med udgangspunkt i Patriarkens hændelige død
25 år efter Den russiske sangerinde er Leif Davidsen højaktuel med ny, stor spændingsroman, der tegner et billede af Putins moderne Rusland, hvor stat og kirke indgår uhellige alliancer. I Moskva finder to dødsfald sted inden for et snefyldt døgn: Patriarken for hele Rusland sover fredfyldt ind, og kort efter bliver danskeren Gabriel Lassen tævet ihjel i en baggård. Der er tilsyneladende ingen sammenhæng mellem de to dødsfald, men hjemme i Danmark kommer Gabriels tvillingebror Adam i besiddelse af oplysninger, der peger på en mulig og mistænkelig forbindelse. I et forsøg på at opklare sin brors død drager Adam ud på en længere rejse. I første omgang fører den ham tilbage til halvfjerdserne kommunistiske Sovjetunionen, hvor tvillingernes danske forældre mødte hinanden i en dansk-russisk kærlighedshistorie. Siden fører rejsen ham ind i hjertet af det moderne Rusland, hvor økonomiske og religiøse interesser smelter sammen i et storpolitisk spil, der involverer kampen om Grønlands righoldige ressourcer – et spil, hvor det kan være svært at skelne ven fra fjende. Romanens mange tråde spindes mellem Grønland, Danmark, det forhenværende Sovjetunionen og det moderne Rusland. Patriarkens hændelige død er et stort russisk drama om uhellige alliancer mellem religion og politik – og om kærlighed og hævn. “
Foredrag 3: RUSLAND OG UKRAINE – broderfolk i konflikt
Foredraget tager udgangspunkt i den geopolitiske situation, der er opstået efter Ruslands annektering af halvøen Krim. Hvad er præsident Vladimir Putins planer, og hvordan ser et nu styrket Rusland sin rolle i Europa og Verden? Udgør Rusland en ny trussel mod NATO og Europa, og hvordan bør vi forholde os til den store nabo mod øst, hvor Danmark og det øvrige Europa har store økonomiske interesser. Verden forandrede sig endegyldigt, da Sovjetunionen ophørte med at eksistere i julen 1991, og Vesten vandt Den Kolde Krig. Vi glemte måske i vores sejrsrus at forstå, hvordan Rusland efterfølgende opfattede de sidste 25 års udvikling. Putin mener, at Sovjetunionens opløsning var en geopolitisk tragedie, men han har også sagt, at den, der ikke begræder Sovjetunionens opløsning, er uden hjerte, mens den, der savner Sovjetunionen, er uden hjerne. Efter foredraget er der rig mulighed for spørgsmål og debat.”
Foredrag 4: Jagten på en hovedperson
Mange forfattere begynder ikke på en roman før end de har en plan for både begyndelsen, midten og slutningen. De planlægger deres bog så omhyggeligt som var det en dokumentarudsendelse til TV. Leif Davidsen begynder altid med en hovedperson, der befinder sig et sted. Han ved ikke, hvad der skal ske med ham eller hende og hvor historien vil bevæge sig hen. Han begynder at skrive og begiver sig dermed selv ud på en rejse, hvor han ikke kender målet og hvor kursen langt fra er sat. Han fortæller om, hvordan en række af hans personer er opstået, inspireret af hans tid som udenrigsjournalist bl.a i Danmarks Radio og om hans arbejdsmetoder, nødvendigheden af research og hvordan man kan fortælle samtidshistorie i i litterær form. Leif Davidsens seneste bog er Utahs bjerge og andre historier, der udspiller sig i politiske og kulturelle brændpunkter rundt om i verden fra øst til vest: fra efterkrigstidens Danmark til Østeuropa efter murens fald, hvor kommunismen afløses af røverkapitalisme; fra Cambodjas Killing Fields og Malaysias multikulturelle samfund til bjergene i krigens Afghanistan – og i det billedskønne Utah, hvor katastrofen lurer i bjergenes skygge. Tolv dramatiske historier om mennesker, der i den globale landsby kastes ud i moralske dilemmaer og politiske konflikter, hvor deres valg og handlinger kan vise sig at få vidtrækkende og indimellem fatale konsekvenser. Den seneste roman er Min brodes vogter, der er også berøres. Sammen med de andre romaner, hvor han har skildret de store forandringer, der har ramt verden øst for det gamle jerntæppe de seneste mange år viser de, hvordan man gennem fiktionen kan berette om væsentlige forandringer i et samfund. Bagefter er der rig lejlighed til spørgsmål og debat.
Foredrag 5: Back in the USSR – bøgerne og livet bag Jerntæppet – Leif Davidsen om baggrunden for sine bøger
Fra romanerne Den Russiske Trilogi og Den Ukendte Hustru til rejsebogen Dostojevskijs Sidste Rejse har det hedengangne Sovjetunionen og nutidens Rusland leveret et rigt materiale til Leif Davidsens forfatterskab. Sovjetunionens sammenbrud i 1991 var en verdenshistorisk begivenhed, der forandrede verden radikalt. I foredraget fortæller Leif Davidsen om baggrunden for de sovjetiske romaner, der realistisk skildrer livet bag Jerntæppet under den kolde krig. Der bliver trukket linjer op til det moderne Rusland, der stadig kæmper med fortidens arv. Det personlige foredrag om bøgerne og oplevelser i USSR og dagens Rusland efterfølges af spørgsmål og debat.
Foredrag 6: Rusland i forandring eller en nations kamp for demokrati
Et personligt foredrag om det ny Rusland, hvor befolkningen på ruinerne af det opløste Sovjetunionen stadig kæmper for at skabe en ny, demokratisk nation mod svære odds og en tung arv. Foredraget bygger på utallige rejser i Sovjetunionen og Rusland siden 1980 og rejsebogen Dostojevskijs sidste rejse. Foredraget opdateres løbende i forhold til den skiftende politiske situation, men kan også vægtes således at det mest handler om religionens renæssance i Rusland med særligt henblik på den russisk-ortodokse kirkes historie, virke og betydning.